-
Vull trobar feina d’una puta vegada!
15 qüestions en clau de marca personal que et pots fer per evitar més dilluns al sol
Sí? De veritat vols trobar feina? D’una “puta vegada”? Doncs som-hi. Et proposo un test molt senzill per veure si aquesta “puta vegada” és a punt d’arribar o la resta de la teva vida haurà de transcórrer en el pantà de la desocupació.
1. Segueixes cobrant l’atur?
2. Tens clar en què hi destaques?
3. Si és que sí, li has dit a algú?
4. Saps de què tens fama entre els teus amics?
5. Has treballat abans?
6. Si és que sí, algú que hagi treballat amb tu et podria recomanar?
7. Quantes hores dediques al dia a cercar feina?
8. Saps on t’agradaria treballar en 5 anys?
9. Saps quins són els teus valors irrenunciables?
10. Tens alguna idea sobre a qui has de dirigir la teva oferta professional?
11. Si la tens, hi has cercat informació a internet?
12. Assisteixes a esdeveniments professionals, presentacions de llibres, conferències?
13. T’estàs formant contínuament?
14. Se t’ocorren almenys tres motius pels quals algú hauria de contractar?
15. Has pensat en montar el teu propi negoci?1.Si segueixes cobrant l’atur és important que sàpigues que t’has enquistat, t’has ficat en el cercle de les subvencions, en una zona de comfort de difícil sortida. Anem malament. No sóc liberal, però viure de les ajudes fomenta la política de sofà. No esperis que s’esgoti la subvenció, cada dia que passa perds l’oportunitat de demostrar al món que prefereixes pencar que tombar-te en un sofà 15 hores diàries.
2.Tenir clar en què sobresurts és un avantatge. En un món massificat, sobresortir no és un luxe, és una necessitat. Si no ho tens clar, pregunta-d’una “puta vegada” al teu entorn; no hi ha dues gotes d’aigua iguals, i em jugo l’esmorzar de demà a que saps fer alguna cosa que no tothom domina com tu.
3.Saber en què sobresurts mola. Però si no comuniques no existeixes. Posa’t les piles i treballa en el teu missatge personal i en les maneres de fer-ho visible. Hi ha milers, des de les clàssiques (CV, boca orella …) fins a les digitals (Blog, Linkedin …). No saps com enfocar el teu currículum? Aquí tens 35 aplicacions pràctiques per preparar-ho online (gràcies Alfonso Alcántara “Yoriento”).
4.Tots tenim fama d’alguna cosa: de graciosos, de tecnos, de lligons, d’empollons, d’espavilats, d’animals. Si mai no ho has preguntat, fés-ho ara. Potser et sorprengui saber el que tothom ja sap … i potser detectis una habilitat desconeguda.
5. Si has treballat abans, pregunta’t urgentment què va passar, què has après, què t’ha ensenyat el fracàs. En un mercat com el dels EUA es rebutja sovint l’emprenedor que no ha fracassat amb anterioritat. Si no has treballat abans, pots haver posat el llistó molt alt. Baixa’l, caram, la qüestió és començar, i a ningú li agrada contractar una persona que amb 28 anys té el currículum en blanc.
6. Ho sé, et fa vergonya demanar a un altre que et recomani. És que a tu mai et demanen favors?. Ho creguis o no, una recomanació d’un ex col·lega val or, ja que quan la redacta es juga la seva reputació. Vaja, a mi no se m’acudiria per res recomanar a algú que no val per a un lloc. Les obres de caritat les fem a l’ONG, però no amb les coses de menjar.
7. Quantes? Només? Déu beneït! Amb això no arribem enlloc! Si un treball estàndard ocupa 8 hores diàries, per què no dediques el mateix temps a buscar-lo? Fés la prova. Dubto que triguis més de 15 dies en trobar alguna cosa interessant. Sovint no es tracta de talent, es tracta d’esforç.
8. No saber on vols anar a parar en 5 anys és normal. Només un 0,5% dels mortals ho sap. Però la qüestió no és intranscendent. Si un investiga una destinació li serà més fàcil trobar un camí. Planteja’t dos o tres escenaris, intenta visualitzar quines coses canviaran i com pots oferir valor i solucions per trobar el teu mercat i les teves converses (recorda que els mercats són converses). Però el més important aquí és entendre quin és el teu somni. Si ho saps, persegueix-lo.
9. Valors. Si els coneixes, t’asseguro que no t’ajudaran a fixar el destí però sí la manera com vas pel camí. Siguin quins siguin els teus valors, inclou sempre l’autenticitat en ells, sense ells no hi ha mapa. Si no els saps, et recomano una visita a aquest blog (gràcies blog micumbre) on podràs identificar teus principis entre un llistat de 90.
10. L’anomenem públic objectiu, audiència, target, stakeholders … El nom no és important, però són els que et trauran les castanyes del foc, els teus clients. Definir-no sempre és fàcil, es tendeix a generalitzar “qualsevol persona pot ser el meu client” però això no funciona, ara no funciona. La clau aquí és entendre quins perfils de persones o empreses ajudaràs amb les teves activitats i les teves propostes de valor.
11. Pots aprendre molt dels teus futurs clients a Internet. Si se’t donen bé els cercadors (buscar bé és un art, dóna un cop d’ull a això) pots trobar estudis sobre hàbits de consum i compra, definicions sociològiques sobre comportaments, i moltes coses que et poden ser d’utilitat. A aquest punt val la pena que li dediquis un parell de dies com a mínim (16h).
12 Ja, això no va amb tu. Serà la timidesa, serà la mandra, o serà que creus que tots aquests esdeveniments són de pagament. En qualsevol ciutat d’una certa mida cada dia es produeixen esdeveniments de tot tipus. Busca a Internet, podries estar 10h seguides diàries saltant d’acte en acte. Aquests esdeveniments ofereixen la possibilitat d’aprendre, de conèixer persones, d’intercanviar targetes … Què? No tens targeta?, digues ara mateix a la teva amiga dissenyadora i que et prepari una, i ràpid!
13 Els anglesos tenen una expressió extraordinària “excuses do not go”. No valen excuses. Avui hi ha fins a cursos gratuïts online de la Universitat de Harvard o Stanford, els famosos MOOC. Però més a prop, al teu propi país, trobaràs tot tipus de formació que pugui ajudar-te a reforçar o adquirir noves competències. Des d’idiomes fins formació sobre física quàntica. Tot. Si corres per Catalunya i rodalies, aquí tens un llistat (gràcies wwwhatsnew) de 125 cursos universitaris gratuïts en línia que arrenquen aquest setembre.
14 La veritat és que no importa si són tres o són cinc, però la clau és trobar els elements que et facin ser algú preferent, els que et facin guanyar una elecció. Pensa de manera divergent, no busquis només el costat lògic; potser la teva afició per un esport pugui ser un element decisiu, o potser el domini de sudokus o Apalabrados. Tracta de trobar alguna cosa que impliqui el factor diferencial, i si aquest “alguna cosa” és emocional, millor. Les competències “soft” es valoren més que les “hard”, no ho oblidis. Consulta aquí per + info (gràcies Soymimarca).
15. El pla B. Si el pla A no funciona (que et fitxin), fitxa per tu, emprèn, arrenca amb aquesta idea que segur que has tingut en més d’una ocasió i endavant. Explica-als altres, demana opinions, treballa el model de negoci i esbrina què costa posar-la en pràctica, esbrina quines ajudes hi ha disponibles per a aquest projecte, i … llança’t, t’asseguro per experiència que no hi ha res com treballar per a un mateix, amb socis però sense jerarquies. És una aventura, però, i què és la vida si no?. El llibre “Brand OFF ON” d’Andy Stalman ens parla d’Israel com un dels bressols d’emprenedors del planeta. Sembla que la tensió contínua fomenta una cultura econòmica basada en la valentia.
Què! Et sembla complicat? Doncs això és, ni més ni menys, treballar la teva marca personal. Ho pots fer en solitari, seguint-o no-aquests consells o pots buscar ajuda de professionals, que n’hi ha. Som-hi, aixeca’t del sofà, el món t’està esperant allà fora.
Comparteixo
- Click to email a link to a friend (Opens in new window)
- Click to share on Twitter (Opens in new window)
- Click to share on LinkedIn (Opens in new window)
- Click to share on Facebook (Opens in new window)
- Click to share on Pinterest (Opens in new window)
- Click to share on Pocket (Opens in new window)
- Click to share on WhatsApp (Opens in new window)
Related
31 ag. 2014 / grecolons / 0
Categories: Personal branding
Etiquetes: 15 qüestions sobre feina, marca personal i cerca de treball, Personal branding, trobar feina, trobar feina d'una puta vegada, trobar feina és fàcil
La gran galleda d’aigua freda Com encaixen relat i marca personal? per @guillemrecolons
Vols seguir el blog?

Tot deixa marca.
Ho reconec, a la sang porto ADN publicitari. Tot i que després de 25 anys en agències de publicitat em vaig adonar que la meva passió és el branding ... aplicat a les persones.
Des de 2005 sóc consultor estratègic de personal branding i des de 2010 ho sóc de Soymimarca, companyia de la qual sóc cofundador i consultor.
Gairebé tot el que sé de branding ho he après en agències com Tiempo BBDO, J. Walter Thompson, Bassat Ogilvy, Saatchi & Saatchi, Altraforma, TVLowCost i la meva Lateral Consulting.
Tinc l'honor de ser soci a Integra Personal BrandingMèxic
Entrades recents
Arxius
Soymimarca
- Una mirada científica a la Imagen de Marca Personal, por @mariaasanchezes María A. Sanchez
- Marca personal y trabajo independiente: ¿hasta dónde llenar nuestra agenda? -parte 3- por @Prof_EstradaMSC Vladimir Estrada
- Marca personal y trabajo independiente: ¿hasta dónde llenar nuestra agenda? -Parte 2- por @Prof_EstradaMSc Vladimir Estrada
- Contestando las 5 preguntas más recurrentes sobre Marca Personal, por @Prof_EstradaMSc Vladimir Estrada
- Marca personal y trabajo independiente: ¿hasta dónde llenar nuestra agenda? -parte 1- , por @prof_estradaMSC Vladimir Estrada